Alte filme:

 

Ziarul: Romania Libera Autor: Ecaterina Oproiu Data: 1978-03-23

O editie speciala si culturala

Ceea ce izbeşte īn primul rīnd este parfumul „retro", vaporizat de ecran sub forma unui tango languros cīntat de un gramofon, cu placa hīrīitoare : „mi-e dor de tine şi să revin aş vrea..." Un iz voit desuet. O modă demodată pentru a fi şi mai en vogue. Prin urmare, o lume nu destul de īndepărtată īn timp pentru a fi īmpăiată şi expusă la muzeu, dar destul de apropiată pentru a mai inspira ironii, ba pe ici, pe colo, chiar nostalgii. Prin urmare: ziarişti cu papion, domnişoare cu pălăriuţe; negustori cu cobiliţa, petreceri nocturne īn vile, coconite ciripitoare şi năzdrăvănii deşuchiate, casa vagon, şi mere īntre ferestre şi bucătăria īn curte şi "alarmele" şi adăposturile antiaeriene şi barăci de tir şi gherete unde se vīnd pisoi şi hoteluri īnchiriind camere cu ora şi un trecător īntrebīnd : „nu vreţi o verighetă de aur ?" şi gangurile umbroase mişunīnd de „sticleţi", şi o redacţie sordidă, cu un director care vrea articole „spumă, frişca, pandişpan". Undeva, pe peretele acestui lăcaş de lumină, e desenat un cerc. Īnlăuntrul lui scrie: „loc de dat cu capul".

Să nu confundăm atmosfera doar. cu recuzita, doar cu scenografia, deşi costumele (Dimitrie Sbierea şi arh. Adriana Păun) şi decorul (arh. Florin Gabrea) au lucrat cu folos īn direcţia reconstituirii unui moment antebelic, cīnd pitoresc, cīnd hazos, cīnd feroce. Mai ales feroce. Atmosfera se formează din ziduri, din vopsea, din pălării cu boruri largi, din uniforme. Īn 1939, data cīnd se petrece acţiunea, regizorul avea minus patru ani. Ceea ce este uimitor nu este desigur exactitatea fizică şi metafizică, exactitatea cu care face să trăiască un timp netrăit la faţa locului. Dacă am judeca doar din punctul de vedere al experienţei personale, omenirea ar mişuna de Tolstoi şi Emma Bovary, ar fi rescrisă de un număr mare, inavuabil de mare de femei.

Aici, ca in toate celelalte reconstituiri artistice, e vorba de har, e vorba de cuvīntul talent, escamotat cu voie sau fără voie de multe ori, de prea multe ori. Mai tīrziu sau mai devreme, fiecare īmpricinat va trebui să treacă prin faţa lui. Nimeni nu va scăpa. Mircea Daneliuc nu a amīnat confruntarea. Judecata de apoi a īnceput pentru el cu primul său film, Cursa. Ediţie specială nu face decīt să īntărească verdictul. O anumită prudenţă profesională (sau pedagogică ?) a creat obişnuinţa īmpărţirii adjectivelor īn ordinea unei gradaţii succesive. In armată, ca să ajungi căpitan, trebuie să fii mai īntīi locotenent şi mai īntīi sublocotenent. Īn cinematografie, ca să ajungi o certitudine, trebuie să fii mai īntīi o speranţă şi mai īntīi o promisiune. Mircea Daneliuc a ars etapele. La prima apariţie, debutantul a dovedit brusc că este nu numai un artist personal, ci o personalitate. La a doua apariţie,, a provocat o reacţie extrem de semnificativă. Iată testul : Să recapitulăm chiar şi sumar, cronicile peliculelor noastre mai noi sau mai vechi. Indiferent de judecata de valoare, indiferent de temperamentul autorilor, aproape fără excepţii, analizele au ca factor comun o stare — cum să-i zic eu ? — de autarhie.

Mai exact spus, ne comparăm noi cu noi. Comparam stagiunea prezentă cu stagiunea trecută, opera recentă cu opera precedentă, ultimul val cu penultimul val. Īntr-un mod abrupt, dar nesurprinzător, Ediţie specială a provocat o rupere a acestei ruperi de lume, de contextul cinematografic mondial. In mod simultan, cronicarii, chiar cei mai divergenţi, au simţit nevoia situării pe o orbită mai largă, au simţit nevoia amplasării filmului īntr-o familie spirituală reprezentīnd o referinţă universală. Nu vreau să discut aici temeinicia fiecărei apropieri, dar nu mă pot opri să observ că cineva īl apropie de Front page, că altcineva citează ca punct de racord Z şi Blow up, că altcineva īl conexează la Conversaţia, că altcineva īl circumscrie unei arii marcată de Sacra şi Vanzetti şi Cadavre de lux. Alăturările, repet, sīnt discutabile. Ceva este, īnsă cert. In pofida colţurozităţii sale (filmul nu e ceea ce se cheam㠄un film rotund" ; povestirea are sărituri — sărituri, nu voite hiatusuri ; iţele nu se leagă īntotdeauna nici suficient de strīns, nici suficient de coerent) cu toate imperfecţiunile lui, trebuie să recunoaştem, că ne aflăm īn fata unei facturi de film conţinīnd un puternic vaccin antiprovincial şi, cīnd vorbesc de provincialism, nu mă gīndesc, fireşte, la acel complex de inferioritate de care se lasă cuprinşi „neomologaţii", īnfometaţii ultimei mode; Aici nu e vorba de alură, ci de natură. Natura acestui film este cultura. Ne aflăm īn faţa unui film cult, īn fata unei imagini culte. In faţa unui mod cult de a compune un cadru, de a concepe o succesiune de cadre, de a povesti cu aparatul de filmat, de a orchestra vizual, sonorul, off-ul, in-ul etc. (imaginea : Florin Mihăilescu ; muzica : Lucian Meţianu ; montajul : lulia Vincenz ; coloana sonoră : Horea Murgu).


Grafologii — ba chiar şi profanii — pot, dintr-o privire, să-ţi spună dacă un text este scris de un om cu sau fără carte. Scriitura acestui film este o scriitură cultă. Intelectuală ! Insist cu un zel deosebit asupra acestei idei pentru că am convingerea că saltul, mult aşteptatul salt al cinematografiei noastre, aşteptat de toţi ţine īn foarte mare măsură nu numai de un talent — īn — general ci īn primul rīnd de un talent şcolit, un talent īn cunoştinţă de cauză mondială. Nimeni nu poate concepe azi un bun electronist fără o informare la zi. Dar din păcate, foarte mulţi dintre noi putem perfect concepe un cineast manipulīnd o gīndire cinematografică demult dezafectată şi un instrumentar ieşit din uz. Mircea Daneliuc face parte din eşalonul — să fim lucizi ! — nu prea numeros, dar tenace, dar īncăpăţīnat, al acelora care vor şi pot să aducă ceea ce se cheam㠄un suflu nou". Regizorul e, fără īndoială, un incomod. Dar de cīnd există, arta nu s-a făcut niciodată īntr-o stare de comoditate şi cu ajutorul comozilor. Ajungīnd aici. discuţia īncepe să treacă dincolo de contururile filmului, iar dincolo se află terenul producătorului. Casa de filme Unu are meritul lansării lui Daneliuc pe orbita. Regizorii nu seamănă īnsă cu sputnicii. Odată lansaţi pe orbită, ei nu īncep să se īnvīrtească de la sine. Ei nu se īnvīrtesc deloc dacă sīnt, cum ziceam mai sus, regizori „incomozi".

Dar să nu ne lăsăm cuprinşi de gīnduri cenuşii. Casele noastre de filme sīnt, cred eu, destul de pătrunse de ideea că imperativul calităţii ni se adresează, presant, ca să nu-şi permită luxul — risipa ! — de a lăsa inteligenţa īntr-un prea lung concediu de odihnă. Să trecem, totuşi, la filmul propriu-zis şi să vedem ce e dincolo, sau, mai bine zis, īnăuntrul acelei atmosfere atīt de bine prinse. In centru stă, īn general, „un proces de trezire a conştiinţei", īn particular, trezirea conştiinţei unui ziarist (Profesiunea: reporter), reporter de senzaţie, de bombe, de şopīrle, dar uite-l pe acest fabricant de armăsari din ţīnţari, azvirlit de viată īntr-o foarte verosimilă neverosimilă īntīmplare, iată-l complicele involuntar al unei ilegaliste, iată-l urmăritorul ei, şi, iată-l pe şugubăţul inconştient transformat īn martor, şi, iată-l pe martor, căpătīnd conştiinţa de martor, şi, iată-l pe indiferent, implicīndu-se īmpotriva dorinţei lui, şi iată-l pe comentatorul seratelor mondene, descoperind viaţa de dincolo de "zguduitoarea dramă a sinuciderii din amor", iată-1 descoperind asasini mai sadici şi fireşte cu mult mai primejdios decīt Sile Constantinescu.

Aş putea să aduc scenariului iscălit de Beno Meirovici şi Mircea Daneliuc reproşul că peste unele personaje sau īntīmplări pluteşte un deja vu, dar cum ştiu că scenariul iscălit iniţial de Beno Meirovici a fost dactilografiat īntr-o primă formă acum vreo 15 ani, īmi păstrez observaţia īntr-o oarecare rezervă. (Blow up ? Profesiunea reporter ?, Antonioni doarme liniştit, dar dacă, vorba ceea, sīntem iar īntr-o situaţie de protocronism ?) Deci, să lăsăm pentru un moment de-o parte discuţia despre cantonarea filmelor noastre cu subiecte antebelice īntr-o gamă relativ limitată de conflicte, de tipologii şi să remarcăm ceea ce este aici, īntr-adevăr, remarcabil : tonul strīns, abrupt, dur, foarte dur, foarte bărbătesc al povestirii. Ce diferenţă faţă de Cursa cu spaţii largi, pastelate, cu rostirea interioară, parc㠄şoptită", cu fragilitatea acelor relaţii omeneşti, atīrnīnd parcă toate de un fir de păr. „Diferenţa" īn situaţia de faţă se numeşte adecvare la poveste. Fiecare poveste cere un ton al ei. In Ediţie specială avem de-a face cu o īntīmplare atroce. Inmuierările, eufemismele ar fi fost deplasate. Vandalismul legionar, criminalitatea unei poliţii corupte, nu puteau fi descrise īntr-o stare de cerebralitate īnmănuşată. Faptele scenariului şi temperamentul artistului cereau un ton violent. Interior violent. Duritatea aceasta este admirabilă, pentru că, este evident, ea nu tīsneşte din uscăciune, ci dintr-un prea plin sentimental.

Īn sfīrşit, actorii. A spune despre Ştefan Iordache c㠄e o revelaţie” īnseamnă, desigur, o ofensă. Dar a spune că o atīt de īndelungată absentă a actorului de pe ecranul romānesc e o impardonabilă eroare, este o judecată de bun simţ. Aş fi dorit să-i aduc actorului un entuziast elogiu, dar nu pot să-i aduc decīt un vehement reproş. Este adevărat că romānul are şapte vieţi īn pieptu-i de aramă, dar actorul, şi mai ales unul de cinema, n-are la dispoziţie decīt un segment din propria lui biografie. Cīnd biografia aparţine unui actor ca lordache, biografia nu e numai a lui. Prin neprezentare. Ştefan lordache a greşit grav faţă de spectatorul romān. Să sperăm că va īnţelege că e o greşeală remediabilă.

Īn jurul protagonistului o serie de tipuri conturate sumar, dar convingător : un Mircea Albulescu mereu gata să dea īn clocot ; un Zaharia Volbea tuciuriu integral, dar mai ales pe cerul gurii, un Dinu Ianculescu bonom-pitoresc, un Mircea Daneliuc, personaj cu priviri de laser, trăgīnd după el o enigmă glacială şi malefică.

Pentru final: Ioana Crăciunescu. Ea da, ea este o revelaţie : o frumuseţe specială, o sensibilitate extrem de inteligentă, o trapezistă a salturilor sufleteşti, o alergătoare pe muchie de cuţit. Un fel de gīscă genială. Admirabilă ! Admirabilă !

[Prezentare] [Filme] [Literatura] [Regie de teatru] [Interviu]