Ziarul: Scanteia Tineretului Autor: CALIN STĂNCULESCU Data: 1978-03-21
După mai mult de doi ani de la momentul unui debut cinematografic unanim apreciat, Mircea Daneliuc se prezintă la īntīlnirea cu publicul confirmīnd justeţea calificativelor enunţate după premiera filmului Cursa. Ediţie specială, recenta peliculă realizată la Casa de filme nr. l (director Ion Bucheru), este un argument concret si convingător pentru calităţile de cineast ale autorului, consacrat astfel printre cei mai talentaţi regizori ai tinerei generaţii.
Nu sīnt de părere că o poveste de actualitate face, neapărat, şi un film de actualitate. Si totuşi, ceea ce defineşte o cinematografie si o reprezintă in faţa altor culturi este tocmai filmul de actualitate". Afirmaţiile lui Mircea Daneliuc făcute cu ocazia lansării Ediţiei speciale reprezintă o posibilă profesiune de credinţă ce explică, īn mare măsură, noua sa creaţie, doar aparent depărtată de coordonatele imediate ale actualităţii.
Film cu transformarea unei conştiinţe, urmărind dincolo de spectaculosul epic al situaţiilor pe care le traversează personajele īn realitatea social-istorică romānească a anului 1939.
Calitatea de reporter al faptului divers la un ziar neangajat politic, dar axat pe componenta senzaţională a evenimentelor cotidiene, īi oferă lui Olaru posibilitatea de a pătrunde īn culisele Siguranţei. Salvīnd īntīmplător de la o iminentă arestare o comunistă, Olaru intră īn conflict cu oficialităţile" fiind la rīndul său suspectat, urmărit, maltratat. Goana după senzaţie se transformă īntr-o luptă pentru conservarea dovezilor indubitabile īnregistrate pe pelicula aparatului de fotografiat, ce atestă complicitatea Siguranţei cu legionarii, provocările agenţilor poliţiei, anchetele ilegale purtate cu mijloace brutale provocīnd crime nepedepsite.
Aflat mereu īn prima pagină a ziarului, Olaru alege ferm drumul apărării unui adevăr profund, renunţīnd la limitele nesemnificative ale cronicii de scandal, ale īntīmplărilor ce alimentează rubrica faptului divers. Acţiunea curajoasă si demascatoare a eroului propus de Mircea Daneliuc, va alimenta cu o amară ironie o ediţie specială, care se va confunda in memoria spectatorului cu finalul tragic al unei povestiri cu o deosebită intensitate dramatică.
Mircea Daneliuc, interpret si coautor al scenariului (alături de Beno Meirovici) se dovedeşte īn Ediţie specială, ca si īn primul său film. Cursa, un adept al orchestrării armonice a ritmului, menit să evidenţieze crescendo-ul dramatic al story-ului. Fin cunoscător al tipologiei personajelor. Daneliuc le dezvăluie lapidar intenţiile, profilul, subtextul reacţiilor, fără a le creiona īn alb-negrul atributelor psihologiei primare. In nici un moment caricatura sau neverosimilul (īntīlnite deseori fără funcţionalitate justificată īn peliculele cu subiecte inspirate de aceeaşi epocă) nu subminează autenticitatea.
O imagine (semnată de excelentul operator Florin Mihăilescu) subordonată permanent ritmului dramatic, īn consonanta deplină cu ideile exprimate fără didacticism sau pedanterie, conservă minuţiozitatea plastică a reconstituirii unei epoci, descoperind īntr-o continuă mişcare privirea atentă şi pasionată a regizorului. Alcătuirea distribuţiei demonstrează, la rīndul ei, capacitatea cineastului de a găsi actorul cel mai potrivit personajului fără a apela la nume cu filmografii impresionante. Ştefan Iordache, după o īndelungată absentă, realizează cu naturaleţe şi nerv viata tensionată a ziaristului Olaru. Zaharia Volbea si Mircea Albulescu īşi cizelează, nu fără umor, dimensiunile personajelor (chestorul şi directorul ziarului), iar Paul Lavric, Ioana Crăciunescu si Costel Constantin īşi compun la temperatura firescului partiturile.
Mircea Daneliuc rămīne unul dintre cei mai importanţi cineaşti ai generaţiei tinere, care prin profesionalismul său prin credinţa adīncă īn posibilităţile cinematografului de a exprima adevăruri profunde, cu mare rezonantă in actualitate, merită să rămīna īn continuare īn atenţia caselor producătoare de film.
CALIN STĂNCULESCU
|